Uitleg ingrediënten

SoYou! maaltijdshake

 

Vitaminen

Vitamine A (Retinol)
Is een vet-oplosbare vitamine die betrokken is bij de weerstand.
Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Daarnaast speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid, tandvlees en haar.
Vitamine B1 (Thiamine)
Zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel.
Vitamine B2 (Riboflavine)
speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en gezond haar.
Vitamine B3 
(Niacine, nicotinezuur, nicotinamide)
speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid.
Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
speelt een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast is het van belang bij de vorming van een aantal hormonen.
Vitamine B6 (Pyridoxine)
is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B8 (Biotine)
speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Daarnaast is vitamine B8 van belang voor gezond haar en een gezonde huid.
Vitamine B11 (Foliumzuur)
speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en het erfelijk materiaal (DNA). Ook is het erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei: foliumzuur verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Daarnaast verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte van het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Vitamine B12 (cobalamine)
voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van foliumzuur.
Vitamine C (Ascorbinezuur)
is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.
Vitamine D
is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.
Vitamine E (Tocoferol)
speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen.

 

Mineralen

Natrium
is nodig voor een goed evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam, voor het samentrekken van de spieren en voor de zenuwprikkelgeleiding. Daarnaast levert natrium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk, samen met het mineraal kalium.
Calcium
(Kalk)
geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Calcium is verder onder andere betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling.
Fosfor
geeft stevigheid aan het skelet. Ook is het mineraal betrokken bij de energievoorziening van het lichaam en maakt het deel uit van het DNA. Verder is fosfor nodig voor de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling.
IJzer
is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels. IJzer is onmisbaar voor dat transport.
Jodium
Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling.
Kalium
is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren.
Koper
zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Ook is koper betrokken bij de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefsel- en botvorming.
Magnesium
is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Verder geeft magnesium stevigheid aan het skelet en is het nodig voor de opbouw van onder andere spieren.
Mangaan
is nodig voor de vorming van botweefsel. Verder is mangaan betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten.
Seleen
heeft een zelfde werking als een antioxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Het maakt zware metalen die het lichaam via verontreinigingen binnenkomen minder giftig. Er zijn bovendien aanwijzingen dat het beschermt tegen het ontstaan van prostaatkanker.
Zink
is nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt.

 

Aminozuren

Alanine
is betrokken bij de stofwisseling van tryptofaan en het vitamine pyridoxine. Dierproeven hebben voor alanine een cholesterolverlagende werking aangetoond.
Arginine
is een van de belangrijkste en nuttigste aminozuren die een rol speelt bij het functioneren van spieren, bij de groei en bij de genezing door het afweersysteem te reguleren en ondersteunen. Het is ook belangrijk voor de mannelijke vruchtbaarheid.
Cysteine
voedt en stimuleert de oogspieren. Cysteine bevat zwavel, wat als antioxidant wordt beschouwd. Het beschermt het lichaam vermoedelijk ook tegen vervuilende stoffen. De exacte werking is nog niet bekend, maar het is wel bekend dat het samen met glycine en glutaminezuur deel uitmaakt van het tripeptide glutathion. Glutathion is belangrijk in het neutraliseren en detoxificeren van medicijnen, gifstoffen en vrije radicalen.
Phenylalanine
is een essentieel aminozuur dat nodig is voor diverse biochemische processen.
L-fenylalanine kan, wanneer deze voldoende aanwezig is, door het lichaam worden omgezet in het aminozuur tyrosine. Phenylalanine is (via tyrosine) onder andere nodig voor de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen. Het schijnt de seksuele opwinding te verhogen en hormonen vrij te maken die de eetlust reguleren.
Proline
Er is geen specifieke informatie over dit aminozuur.
Glycine
wordt beschouwd als het eenvoudigste aminozuur met diverse eigenschappen die nog onderzocht worden. Dit aminozuur speelt een rol bij de productie van hormonen en helpt bij de opbouw van een sterk immuunsysteem. Glycine maakt energie in het lichaam vrij voor de opbouw van lichaamscellen.
Histidine
is een van de onbekendere aminozuren. Zijn rol in ons lichaam is nog niet helemaal bekend.
Histamine wordt in het lichaam gevormd uit histidine door een decarboxylering.
Isoleucine*
is een essentieel aminozuur, dit betekent dat het aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding.
Leucine*
Leucine wordt door sommige sporters als supplement in poedervorm ingenomen. Het doel hiervan is spiermassa sparen, wanneer de sporter op een dieet is en vetmassa wil verliezen, of juist helpen bij het opbouwen van spiermassa. Meestal wordt L-leucine samen met L-valine en L-isoleucine in de verhouding 2:1:1 genomen, omdat dit de juiste balans is tussen deze ketengebonden aminozuren voor het menselijk lichaam.
Lysine*
is een essentieel aminozuur; het kan niet door het lichaam gemaakt worden en moet dus in de voeding aanwezig zijn. Het aminozuur is nodig voor groei, weefselherstel, de aanmaak van antilichamen, hormonen en enzymen.
Methionine*
is een essentieel aminozuur, dit betekent dat het aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding. Methionine is een zwavelhoudend aminozuur dat voor veel lichaamsprocessen belangrijk is. Het helpt mogelijk bij de preventie van aderverkalking door vetstoffen te verwijderen. Methionine voedt en stimuleert de oogspieren.
Serine
is een precursor voor sphingosine. Sphingosine is een intermediair bij de synthese van sphingolipiden. Deze lipiden zitten in het membraan van cellen.
Threonine*
is een essentieel aminozuur, dit betekent dat het aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding.
Tryptophan*
wordt samen met andere vitaminen en mineralen door de hersenen gebruikt om serotonine (5-hydroxytryptamine) aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter wat de slaap reguleert en stimuleert. Ook wordt serotonine geacht de gevoeligheid voor pijn te verminderen. Tryptofaan is ook een bouwstof voor melatonine (een neurohormoon). Melatonine reguleert het dag/nacht ritme, wat belangrijk is bij de voor een goede nachtrust. Wanneer de voorraad tryptofaan voldoende is kan het lichaam van tryptofaan nicotinezuur (vitamine B3) maken. Uit vitamine B3 wordt weer NAD + gemaakt wat weer belangrijk is voor de energiehuishouding.
Tyrosine
is betrokken als bouwstof bij de productie van belangrijke neurotransmitters zoals adrenaline, noradrenaline en dopamine in de hersenen en schijnt hierdoor het energieniveau te verhogen en de gevolgen van stress (via dopamine) te verlagen. Adrenaline heeft onder andere effect op het bloedsuikergehalte (het energieniveau), kijk voor de specifieke werking naar het glycogeen metabolisme. Tyrosine is ook een bouwsteen voor de productie van coenzym Q10. Coenzym Q10 is belangrijk voor de energie productie van de cellen. Tyrosine is ook een precursor van de hormonen thyroxine (tetraiodothyronine) en melanine (voor pigment).
Valine*
is een essentieel aminozuur, dit betekent dat het aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding.

 

Overige ingrediënten

Isomaltulose
wordt verteerd door hetzelfde enzymecomplex dat zetmeel hydrolyseert. Enzymekinetische studies hebben aangetoond dat het functionele koolhydraat vier tot vijf keer trager wordt afgebroken dan sucrose, hoewel vertering en absorptie volledig zijn op het einde van de dunne darm. Bijgevolg levert isomaltulose alle energie (4 kcal/g) aan het lichaam, maar dan gespreid over een langere periode. Voor de spieren en hersenen betekent dit een constante bron van verlengde energietoevoer in de vorm van glucose. De lage glycemische index van isomaltulose (GI:32) heeft een lagere vrijgave van insuline als gevolg en vergemakkelijkt een snellere vetverbranding vergeleken met conventionele suikers door energie te leveren voor de prestaties van het lichaam.

 

Guargom
oftewel guarpitmeel, is het gemalen binnenste gedeelte van de zaden (bonen) van de guarplant. Deze plant groeit in India, Pakistan en de Verenigde Staten. Guargom komt niet in een standaard voedingspatroon voor, maar wordt wel veel gebruikt als verdikkingsmiddel en ook steeds meer in voedingssupplementen. Voedingskundig gezien is guargom een wateroplosbare vezel, die niet in de dunne darm wordt verteerd. Er is een groot aantal onderzoeken uitgevoerd naar de relatie tussen de consumptie van guargom en bloedcholesterolgehalte. Het merendeel van deze studies liet een effect zien, bij een dagelijkse hoeveelheid tussen 9 en 30 gram: De consumptie van guargom leidde tot een daling van het totaal- en LDL-cholesterolgehalte. Dit effect is mogelijk toe te schrijven aan de absorptie van galzuren (door de gom). Hierdoor wordt méér cholesterol gebruikt voor de aanmaak van galzuren, en dus het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd.

 

Prebiotische vezels (inuline, fructo-oligosacchariden)
Inuline en oligofructose zijn koolhydraten met zeer speciale eigenschappen. Beide behoren tot de familie van de fructo-oligosacchariden, fermenteerbare vezels die in meer dan 36.000 plantsoorten voorkomen waar ze als energie-reserve fungeren. Inuline en oligofructose bestaan uit lineaire ketens van fructosemoleculen met een glucosemolecule als eindelement. Inuline heeft een langere polymerisatiegraad of ketenlengte dan oligofructose. Door zijn langere keten is inuline minder oplosbaar in koud water dan oligofructose waardoor in waterig milieu een gel wordt gevormd. Deze inulinegel bestaat uit een 3-dimensioneel netwerk van onoplosbare fijne partikels, die het mondgevoel van vet imiteert. Inuline wordt dan ook als vetvervanger gebruikt in melkproducten, dressings en desserten zonder smaak- of textuurwijzigingen te geven. Oligofructose heeft vergelijkbare eigenschappen als sucrose, is minder zoet en minder energierijk. Oligofructose wordt gebruikt in voedingsmiddelen als vezelrijk en energie-arm vervangmiddel voor sucrose.

SoYou! Meal RePlacement shake

 

Vitamins

Vitamin A (Retinol)

Is a fat-soluble vitamin that is involved in the resistance.
It is also called the anti-infection vitamin. In addition, it plays a role in the growth, eyesight and the health of skin, gums and hair.
Vitamin B1 (Thiamine)
Provides for the burning of carbohydrates from our food, so we get energy. In addition, it also plays a role in the nervous system.
Vitamin B2 (Riboflavin)
plays a role in the maintenance of the nervous system, digestive system and energy management. Also, it is important for a healthy skin and healthy hair.
Vitamin B3 
(Niacin, nicotinic acid, nicotinamide)
plays an important role in the energy supply of cells and in the functioning of the nervous system. Also, it is important for a healthy skin.

Vitamin B5 (Pantothenic Acid)
plays an important role in the breaking down of proteins, fats and carbohydrates. In addition, it is important in the formation of a number of hormones.
Vitamin B6 (Pyridoxine)
is important for the resistance and the digestive system. In addition, it plays a role in the formation of red blood cells. Vitamin B6 also ensures proper functioning of the nervous system.
Vitamin B8 (Biotin)
plays an important role in the formation and breakdown of carbohydrates and proteins and the production of fatty acids. In addition, vitamin B8 important for healthy hair and healthy skin.
Vitamin B11 (Folic Acid)
plays an important role in the formation of red blood cells and the genetic material (DNA). It is also very important in the division of the cells during growth: folic acid reduces the risk of giving birth to a child with spina bifida. In addition, folic acid lowers homocysteine ​​levels in the blood. A high homocysteine ​​level is associated with an increased risk of cardiovascular disease.
Vitamin B12(cobalamin)
prevents a certain type of anemia. In addition, it plays a role in the formation of healthy red blood cells and ensures the proper functioning of the nervous system. Further, it plays a role in the metabolism of folic acid.
Vitamin C (Ascorbic Acid)
In the first place is it important for a good resistance.  It provides for healthy bones, teeth and blood vessels. Vitamin C is an antioxidant and protects the body with vitamin E against free radicals. Free radicals play a role in aging processes. Vitamin C also promotes the absorption of iron.
Vitamin D
is important for strong bones and teeth and promotes the absorption of the minerals calcium and phosphorus in the body. Vitamin D also plays a role in the maintenance of the resistance and the proper functioning of the muscles. The main source of vitamin D is sunlight. Vitamin D is synthesized in the skin under the influence of sunlight.
Vitamin E (Tocopherol)
plays a role in the production of red blood cells and the maintenance of muscle and other tissues. Also, it is important for the resistance. Vitamin E is an antioxidant: it protects the cells in the body against free radicals.

 

Minerals

Sodium
is necessary for a good balance in the water balance of the body, the contraction of the muscles and nerve impulse conduction. In addition, sodium is a major contributor to the regulation of blood pressure, along with the mineral potassium.
Calcium
(Lime)
give firmness to the skeleton and teeth. Calcium is also needed for the proper functioning of muscles and for guiding impulses to the nerves. Calcium is among others involved in blood clotting, cell growth and hormone metabolism.
Phosphorus
gives strength to the skeleton. Also, the mineral is involved in the energy of the body and it is part of the DNA. Furthermore, phosphorus is necessary for carbohydrate, fat and protein metabolism.
Iron
is an essential component of hemoglobin, which is part of the red blood cells. Red blood cells carry oxygen from the lungs to the tissues. Iron is essential for the transport.
Iodine
Iodine is required for the formation of thyroid hormones that are important for the growth and the metabolism.
Potassium
is necessary for the nerve impulse conduction and to maintain a normal blood pressure. Further, potassium is necessary for the contraction of the muscles, and for the energy metabolism in the muscles.
Copper
ensures that iron is stipulated in hemoglobin, the  red color in our blood, and thus plays a role in the transport of oxygen in the body. Also, copper is involved in the pigmentation of hair and skin and in connective tissue and bone formation.
Magnesium
is needed for energy metabolism in the body, the transmission of nerve impulses and the proper functioning of the muscles. Furthermore, magnesium gives firmness to the skeleton, and it is necessary for the build-up of muscles, among other things.
Manganese
is required for the formation of bone tissue. Further, manganese is involved in the metabolism of amino acids, cholesterol and carbohydrates.
Selenium
has the same effect as an antioxidant and prevents the formation of harmful substances in the body. It makes heavy metal contaminants that enter the body less toxic. There are also indications that it protects against the development of prostate cancer.
Zinc
is needed in the building of proteins and thus for the growth and renewal of tissue. It also plays a role in the synthesis and breakdown of carbohydrates. Zinc is part of the hormone insulin and it ensures the immune system to be working properly

 

Amino Acids

Alanine
is involved in the metabolism of tryptophan and vitamin pyridoxine. Animal studies have shown a cholesterol-lowering effect of alanine.
Arginine
is one of the most important and useful amino acids that play a role in the functioning of muscles, the growth, and to regulate and support the healing by the immune system. It is also important for the male fertility.
Cysteine
nourishes and stimulates the eye muscles. Cysteine ​​contains sulfur, which is considered an antioxidant. It protects the body presumably also against contaminants. The exact mechanism of action is not yet known, but it is known that, together with glycine, and glutamic acid it is part of the tripeptide glutathione. Glutathione is important in neutralizing and detoxifying drugs, toxins and free radicals.
Phenylalanine
phenylalanine is an essential amino acid that is required for various biochemical processes. L-phenylalanine can, when it is sufficiently present, be converted into the amino acid tyrosine by the body. Phenylalanine (through tyrosine) among others is necessary for the production of neurotransmitters in the brain. It seems to increase sexual arousal and makes hormones available that regulate appetite.
Proline
There is no specific information about this amino acid.
Glycine
is considered to be the simplest amino acid with a variety of properties that are still being investigated. This amino acid plays a role in the production of hormones and helps in the creation of a strong immune system. Glycine makes the body release energy in the construction of body cells.
Histidine
is one of the lesser known amino acids. His role in our body is not yet fully known. Histamine in the body is formed from histidine by decarboxylation.
Isoleucine*
is an essential amino acid, this means that it must be present in the daily diet.
Leucine*
Leucine is taken by some athletes as a supplement in powder form. The aim is to conserve muscle mass, when the athlete is on a diet and want to lose fat, or just help build muscle mass. It is usually taken together with L-leucine, L-valine and L-isoleucine in the ratio of 2:1:1 because it is the correct balance between these branched-chain amino acids for the human body.
Lysine*
is an essential amino acid; it can not be made by the body and must therefore be present in our daily nutrition. The amino acid is required for growth, tissue repair, the production of antibodies, hormones and enzymes.
Methionine*
is an essential amino acid, this means that it must be present in the daily diet. Methionine is a sulfur-containing amino acid that is important for many body processes. It may help in the prevention of atherosclerosis by removing fats. Methionine nourishes and stimulates the eye muscles.
Serine
is a precursor to sphingosine. Sphingosine is an intermediate in the synthesis of sphingolipids. These lipids are in the membrane of cells.
Threonine*
is an essential amino acid, this means that it must be present in the daily diet.
Tryptophan*
is, together with other vitamins and minerals used by the brains to produce serotonin (5-hydroxytryptamine).  Serotonin is a neurotransmitter which regulates and promotes sleep. Serotonin is also deemed to reduce the sensitivity to pain. Tryptophan is a building block for melatonin (a neurohormone). Melatonin regulates the day / night rhythm, which is important in a good night’s sleep. When the supply of tryptophan is sufficient, the body can make nicotinic acid (vitamin B3) of tryptophan .  NAD + is again made of vitamin B3  which is important in energy metabolism.
Tyrosine
is involved as a building block in the production of important neurotransmitters such as adrenaline, noradrenaline and dopamine in the brains and thus seems to increase the energy level and decrease he impact of stress (via dopamine). Adrenaline has among others effects on blood sugar (the energylevel), look for the specific operation to the glycogen metabolism. Tyrosine is also a building block for the production of coenzyme Q10. Coenzyme Q10 is important for the energy production of the cells. Tyrosine is a precursor of the hormone thyroxine (tetraiodothyronine) and melanin (for pigment).
Valine*
is an essential amino acid, this means that it must be present in the daily diet.

 

Other ingredients

Isomaltulose
isomaltulose is digested by the same enzyme complex that hydrolyzes starch. Enzyme Kinetic studies have shown that the functional carbohydrate is broken down four to five times slower than sucrose, although digestion and absorption are fully at the end of the small intestine.  Accordingly, isomaltulose provide all the energy (4 kcal / g) to the body, but then spread over a longer period of time. For the muscles and brains, this means a constant source of extended energy supply in the form of glucose. The low glycemic index of isomaltulose (GI: 32) as a result has a lower release of insulin and facilitates faster fat loss as compared with conventional sugar levels by providing for the performance of the body’s energy.

 

Guargum
guar gum in other words, is obtained by grinding the inner part of the seeds (beans) of the guar plant. This plant grows in India, Pakistan and the United States. Guar gum is not present in a standard diet, but is often used as a thickener and is increasingly used in food supplements. From the nutritional point of view guar gum is a water-soluble fiber, which is not digested in the small intestine. There is a large number of studies on the relationship between the consumption of guar gum and blood cholesterol levels. The majority of these studies showed an effect seen at a daily amount of between 9 and 30 grams: Consumption of guar gum resulted in a decrease in total and LDL-cholesterol levels. This effect is possible due to the absorption of bile acids (through the gum). As a result, more cholesterol is used for the production of bile acids, and therefore the level of cholesterol in the blood is reduced.

 

Prebiotic fibers (inulin, fructo-oligosaccharides)
Inulin and oligofructose are carbohydrates with very special properties. Both of these belong to the family of the fructo-oligosaccharides, fermentable fibers which occur in over 36,000 plant species for which they act as an energy reserve. Inulin and oligofructose are composed of linear chains of fructose molecules with a glucose molecule as an end element. Inulin has a longer chain length or degree of polymerization than oligofructose. Because of its long-chain inulin is less soluble in cold water than oligofructose in aqueous environment so that a gel is formed. This inulinegel consists of a 3-dimensional network of insoluble fine particles, that the mouth feel of fat mimics. Inulin is then also used as fat replacer in milk products, dressings and desserts without giving. Flavor or texture changes Oligofructose has similar properties as sucrose, is less sweet and less energetic. Oligofructose is used in foods such as fiber-rich and energy-poor substitute for sucrose.

footer